Συχνές Ερωτήσεις για το Baby Swimming

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα βρέφος την κολύμβηση;

bs ofeli

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα»! Πράγματι, τα βρέφη στην ηλικία των 6 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής, όταν βρίσκονται κάτω από το νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα βρέφη βυθιστούν στο νερό, λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να γίνει κατάποση. Στα νήπια αυτό θα πρέπει να διδαχθεί από την αρχή, γιατί η συγκεκριμένη αντανακλαστική κίνηση χάνεται με το χρόνο καθώς το βρέφος μεγαλώνει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εκμάθηση κολύμβησης πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών, ώστε να καλλιεργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και να αποτελέσει μία εκούσια δεξιότητα. Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες, συμφωνούν ότι η αντανακλαστική κολύμβηση είναι η πρωτογενής κινητική συμπεριφορά, που έχουν τα νεογνά στο νερό αμέσως μετά τη γέννα, σαν φυλογενετική ανάμνηση από τη ζωή τους πριν γεννηθούν. Αν οι αντανακλαστικές αυτές κινήσεις καλλιεργηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα και -μέσω των κατάλληλων ερεθισμάτων και της σωστής καθοδήγησης- να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από την ηλικία των 16 μηνών. Βεβαίως, ακόμα και μετά την ηλικία αυτή, δεν είναι ποτέ αργά τα παιδιά να αρχίσουν την κολύμβηση ώστε να αποκομίσουν τα σημαντικά οφέλη του baby swimming.

Είναι ασφαλές για την υγεία των παιδιών; (μικρόβια από πισίνα – κρυώματα…)

Πολλές φορές εκδηλώνεται η ανησυχία από τους γονείς ότι η συμμετοχή των μικρών παιδιών στα προγράμματα Βaby Swimming μπορούν να αυξήσει τον κίνδυνο των ασθενειών ή άλλων επιζήμιων καταστάσεων για την υγεία. Όταν η συντήρηση της πισίνας και η διατήρηση της ποιότητας του νερού είναι άριστες (όπως οι πισίνες όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα του Premium Sports Club “Υdria”) ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών είναι μηδαμινός. Αντιθέτως, σε πολλές έρευνες έχει αποδειχθεί η θετική επίδραση των προγραμμάτων βρεφικής κολύμβησης στη ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών και νηπίων και στην μείωση της συχνότητας που αρρωσταίνουν (Κοντζιά, Κώστα, Κουρτέσης & Τζέτζης, 2004, Ahrendt, 1997, Serebriakova et al., 1989). Στο Βaby Swimming, τα παιδιά σκληραγωγούνται και αρρωσταίνουν λιγότερο. Επιπλέον, η κολύμβηση σε αυτή την ηλικία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα των ωτίτιδων και των παρεμφερών λοιμώξεων του αυτιού, αφού το νερό έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. (Robestson, Marino, Namjoshi, 1997).

Πολλές μαμάδες φοβούνται τα ατυχήματα. Υπάρχει κίνδυνος;

Δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος ατυχήματος, αφού οι πισίνες όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα του Premium Sports Club “Υdria” τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και η εκμάθηση γίνεται με τη συμμετοχή των γονιών. Συγχρόνως με τα μαθήματα κολύμβησης γίνεται και εκμάθηση ορισμένων ναυγασωσοστικών δεξιοτήτων τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους για την πρόληψη ατυχημάτων.

Υπάρχουν καιρικές συνθήκες που να είναι απαγορευτικές για το μάθημα;

Δεν υπάρχουν καιρικές συνθήκες που να είναι απαγορευτικές για το μάθημα. Τα μαθήματα του Premium Sports Club “Υdria” πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένες κλειστές πισίνες. Τόσο η πισίνα όσο και ο περιβάλλων χώρος της διατηρούν μια σταθερά ζεστή θερμοκρασία για τα παιδιά. Οπότε ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά.

Πόσο συχνά πρέπει να φέρνω το παιδί μου στα προγράμματα baby swimming;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μία φορά την εβδομάδα, επί 30 λεπτά τη φορά, αρκούν για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.