Οφέλη του Baby Swimming

Τι είναι το baby swimming;

Το baby swimming (κολύμβηση βρεφών και νηπίων) είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι γονείς με τα βρέφη τους -ηλικίας από 5 μηνών έως 3,5 ετών- υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου εκπαιδευτή και σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα με ζεστό νερό (γύρω στους 32ο C) και με μικρό βάθος νερού.

Τα προγράμματα baby swimming σχεδιάζονται έτσι ώστε να βοηθήσουν τα βρέφη να εξοικειωθούν με το νερό και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη σε αυτό, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες στην πισίνα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση βασικών κινήσεων κολύμβησης και δεξιοτήτων που βοηθούν την ασφάλειά τους στο νερό. Τα προγράμματα αυτά έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘60 στην Αμερική ενώ στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί πολύ στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες και είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή.

 

Ποια είναι τα οφέλη του baby swimming;

Η νευρομυϊκή ανάπτυξη των βρεφών δεν έχει ολοκληρωθεί, και έτσι είναι πιθανό να επηρεαστεί η συνολική ανάπτυξη μέσω της κατάλληλης φυσικής και πνευματικής εξάσκησης. Το νερό με τα χαρακτηριστικά του (σύσταση, άνωση, αντίσταση κ.λ.π.) παρέχει στα βρέφη ένα οικείο περιβάλλον και πολλές ευκαιρίες για αισθητήρια ενεργοποίηση που δε θα μπορούσαν να έχουν από κάπου αλλού, τουλάχιστον από τόσο νωρίς. Παρά τα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας (μειωμένη μυϊκή δύναμη, δυσκαμψία και μη κατάλληλη αναλογία σώματος) που οφείλονται στην έλλειψη ωρίμανσης και ανάπτυξης, το νερό με τα θετικά χαρακτηριστικά του δίνει στα βρέφη μια πολύ καλή ευκαιρία να ανακαλύψουν ότι είναι ικανά να διαχειριστούν τις κινήσεις τους.

 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα προγράμματα κολύμβησης σε βρέφη και νήπια υποστηρίζουν τη γενικότερη ανάπτυξή τους, επιδρώντας θετικά στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική ανάπτυξή τους. Με την κολύμβηση, τα παιδιά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος και υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα γίνονται πια ανεξάρτητα. Επίσης έχει τονισθεί η θετική επίδραση των προγραμμάτων βρεφικής κολύμβησης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, τις αντιληπτικές ικανότητες και την ευφυΐα τους. Παράλληλα ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, δεν παθαίνουν συχνά ωτίτιδες και αρρωσταίνουν λιγότερο (Κοντζιά, Κώστα, Κουρτέσης & Τζέτζης, 2004, Ahrendt, 1997, Serebriakova et al., 1989). Βελτιώνεται η ορεξή τους, ενώ ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει το μυϊκό τους τόνο και τους δημιουργεί μία αίσθηση χαλάρωσης. Η συμμετοχή των γονιών ενδυναμώνει τη σχέση γονέα-παιδιού ενώ, διαμέσου της επαφής με τα άλλα βρέφη, αναπτύσσεται η κοινωνικότητά του. Το ευχάριστο περιβάλλον της πισίνας σε συνδυασμό με την άσκηση μέσω του παιχνιδιού προσφέρει μία διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία στα παιδιά. Τέλος, σημαντικό στοιχείο είναι η εκμάθηση βασικών κολυμβητικών κινήσεων και δεξιοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή στο νερό. Δημιουργούνται έτσι οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν την κολύμβηση.